Blogs met een impact: Lina Ben Mhenni en Malala Yousafzai

We can blog it

Bloggen is in. Wat kunnen blogs betekenen voor individuen of zelfs voor gemeenschappen, landen of de wereld? Het waren bloggers die de wereld op de hoogte hielden tijdens de burgerprotesten die de Arabische lente inluidden. We weten niet of de Arabische lente wel zou hebben plaatsgevonden indien zij dit niet hadden gedaan. Hun stemmen hebben ons bereikt dankzij de wereld van de blog. Iedereen kan bloggen. En wat kunnen blogs?

Terugkeer naar vóór de massamedia

Bloggen is niet per se nieuw, er werd al geblogd in de jaren ’90. Vanwaar komt de exponentiële groei van blogs op het internet de laatste jaren? Het kan geplaatst worden in het verlengde van een bredere evolutie binnen nieuwe media. Sommigen spreken van een nieuw “tijdperk”. Waar in het vorige tijdperk, web 1.0, informatie werd gedeeld op een statische manier en in één richting, is het nu anders. Bij web 2.0 zijn steeds meer pagina’s sociaal en wordt inhoud in twee richtingen gegenereerd. De gebruiker participeert op een actieve manier. Denk bijvoorbeeld aan Wikipedia, Youtube, of Twitter. Standage (2013) benadrukt dat deze participatie terug aansluit bij het tijdperk van voor de massa-media. We keren terug naar een systeem waarin een wisselwerking de norm is.

New media is very different from old media, but has much in common with ‘really old’ media.” (Standage, 2013, p. 240)

Of het web 2.0 of de blog eerst was, weet ik niet, maar wel dat ze beide bloeien in 2014. “Gewone” (en minder gewone) mensen gaan massaal aan het bloggen, zij het over de actualiteit, hobby’s of gewoon over hun eigen leven in dagboekstijl. Het biedt een kans aan iedereen om het over het nieuws te hebben, en opent zo deuren voor burgerjournalistiek.

Lina Ben Mhenni

Waar ik even over wil spreken is over de impact die blogs kunnen hebben wanneer ze op hun krachtigst zijn. Dit ga ik niet doen op abstracte wijze, maar wel door twee inspirerende voorbeelden aan te halen. Iemand die dankzij haar blog de wereld rond is gelezen is Lina Ben Mhenni. Deze Tunesische vrouw hield een blog bij met de naam “A Tunisian Girl”. Toen de burgerprotesten uitbraken rapporteerde zij hierover op haar blog. Haar doel was om het geweld van de overheid bij het reageren op deze protesten bekend te maken. Ze ging naar ziekenhuizen en verspreidde foto’s en video’s van gewonde burgers. Doorheen haar blog gaf ze vitale informatie door aan activisten doorheen Tunesië. Bovendien bracht zij de rest van de wereld op de hoogte van het geweld dat plaatsvond in haar land. Ze ontving later de Deutsche Welle International Blog Award en El Mundo’s International Journalism Prize. Ze werd verder in 2011 genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede. Lina Ben Mhenni heeft met haar blog niet enkel haar eigen leven veranderd, maar ook dat van vele anderen.

Malala Yousafzai

Iemand anders die genomineerd werd voor de Nobelprijs van de Vrede voor haar blog, en deze ook kreeg eerder dit jaar, is de Pakistaanse tiener Malala Yousafzai. Ook zij schreef haar blog in tijden van lokale onrust. In 2009 schreef zij voor de BBC een dagboek over haar leven in een stad die gecontroleerd werd door de Taliban. Zij deed dit om aandacht te krijgen voor een probleem van haar en de andere meisjes in haar stad: de Taliban verbood hen naar school te gaan. Malala was 11 jaar toen ze haar blog schreef.

“I had a terrible dream yesterday with military helicopters and the Taliban. I have had such dreams since the launch of the military operation in Swat. I was afraid going to school because the Taliban had issued an edict banning all girls from attending schools. Only 11 students attended the class out of 27.” (Yousafzai, 2009)

In 2012 werd Malala neergeschoten door een lid van de Taliban, maar overleefde. Deze bijna fatale aanslag heeft haar passie niet geremd. Ze vecht nog steeds voor het recht van meisjes op onderwijs – in haar stad en overal. Malala haar verhaal ging de wereld rond. Voor veel Pakistanen is ze een symbool geworden van het verzet tegen de Taliban. Als je haar nog niet kent, moet je haar zeker eens opzoeken. In het onderstaande filmpje kan je haar alvast eens aan het woord horen:


Bronnen

Sandage, T. (2013). Writing on the wall: social media the first 2000 years. London: Bloomsbury.

http://atunisiangirl.blogspot.be/

http://www.bbc.com/news/magazine-19899540

http://www.postworksavvy.com (afbeelding “we can blog it”)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lina_Ben_Mhenni

http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_the_Arab_Spring

http://nl.wikipedia.org/wiki/Malala_Yousafzai

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s