Over

1381292_10152831158191840_5038575291621180651_n

Twintig jaar geleden konden mensen niet snel iets googlen op hun smartphone voor onmiddelijke informatie. Toen werden we nog niet systematisch op de hoogte gehouden van wat er op ieder moment van de dag over de hele wereld gebeurde.

De doorbraak van het internet en verwante technologieën heeft het dagelijkse leven grondig veranderd. Dit geldt ook voor nieuwsmedia. In tegenstelling tot traditionele nieuwsmedia (de krant, radio en TV) is nieuws nu vaak goedkoop/gratis, heeft het minder geografische beperkingen, is er sprake van een tweerichtingsproces waarbij lezers/kijkers/luisteraars kunnen participeren en bepaalt het publiek hoe en wanneer er wordt geconsumeerd.

Bovendien zijn er nieuwe mogelijkheden voor burgerparticipatie of “burgerjournalistiek”. Denk maar aan bloggers die de internationale gemeenschap op de hoogte houden van overheidsgeweld in hun regio. Zij verspreiden informatie die niet in de reguliere pers verschijnt.

Gaat de komst van nieuwe media democratieën over de hele wereld bevorderen? Wat doet het met een generatie om op te groeien met overal schermpjes? Hoe gaan journalisten met deze overload aan informatie? Hoe gaat het publiek hiermee om? Gaan papieren kranten uitsterven?

Deze en andere discussies komen op deze blog aan bod. Voel je meer dan vrij (misschien zelfs een beetje verplicht 😉 ) om je mening ook te geven!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s